Kansallinen omistus on säilytettävä omissa käsissä

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiri ry vaatii piirin kevätkokouksen 10.4.2016 kannanotossaan, että omistus on säilytettävä omissa käsissä.

Viime aikoina on ollut uutisia ulkomaisiin omistuksiin siirretyistä valtionyhtiöistä. Viimeisimpänä tapauksena oli Fortumin sähköverkkoliiketoiminnan myynnistä syntyneen Carunan hinnankorotukset. Kun kansainväliset sijoittajat hankkivat omistukseen suomalaista, täällä toimintaa harjoittavia yhtiöitä, niin tällaiset toimijat eivät ota asukkaitamme huomioon samalla tavoin kuin kotimaiset omistajat.

Vanhempi esimerkki on valtionyhtiö Kemiran lannoiteliiketoiminnan myynti ulkomaalaiselle toimijalle. Tämän jälkeisinä vuosina lannoitteiden hinnat ovatkin nousseet maassamme reippaasti. Useat toimijat arvioivat myös, että myyntihinta oli vain murto-osa käyvästä hinnasta.

Soneran myymisen jälkeen puolestaan huomattiin, että meillä ei ole enää omassa hallinnassa olevia tietoliikenneyhtiöitä. Valtio onkin joutunut tämän johdosta tekemään uudelleen sijoituksia tälle alalle.

Edellisen hallituksen aikana Suomi teki useita myyntejä pois kansallisesta omistuksesta. Myynnin motiivina näytti usein olleen valtion lainataseen saaminen näyttämään paremmalta. Ei siis pitkän tähtäimen edun saaminen. Huomattavaa on, että tällainen myynti saa aina pysyvän rahavirran pois maastamme. Joissakin tapauksissa myös kotimainen työ pyrkii siirtymään pois maastamme.

Lisäksi on huomattavaa, että on yhtiöitä helppoa ja laillista ketjuttaa ja erilaisilla lainajärjestelyillä siirtää yhtiöiden tuottoja pois maasta ilman, että tuotoista maksetaan veroja maahamme. Tällöin ulkomaisen ostajan kannattaa maksaa yhtiöistämme enemmän kuin kotimaisten toimijoiden.

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiri näkee tärkeäksi, että olivatpa täällä liiketoimintaa harjoittavat yhtiöt valtiollisia, kunnallisia tai yksityisiä, niin säilytämme omistukset kotimaassa.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa