Pohde – Järjestämissuunnitelma. Perusuomalaisten ryhmäpuheenvuoro

Pohde – Järjestämissuunnitelma. Perusuomalaisten ryhmäpuheenvuoro 5.9.2022.

Aluevaltuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro 5.9.2022. Pohde – Järjestämissuunnitelma

Arvoisa puheenjohtaja.

Hallitus on luonut jo ennakkoon hyvinvointialueille kroonisen rahoitusvajeen. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on valtion rahoituksen vankina.

Palkkaharmonisointi, uudelleen kasattava hallinto ja ICT-kustannukset vaativat pitkän pinkan lisäeuroja. Mitkään näistä eivät kuitenkaan tule itsessään parantamaan varsinainen hoidon laatua tai lisäämään sen määrää.

Ollaan rehellisiä. Tämä järjestämissuunnitelma luonnos ei ole mikään uudistamisohjelma, vaan koko ajan tiukkeneva saneerausohjelma. Nimellisesti laitetaan 19 rahaa sisään, mutta otetaan 55 rahaa pois.

Taloudentasapainottaminen. Vaihtoehto 1 tuntuu olevan valmistelijoille se mieluisampi. Siinä romuttaisimme vanhat rakenteet rytisten ja rinnalla käynnisteltäisiin sitten hiljalleen jotakin uutta. Me totisesti tarvitsemme uusia toimintamalleja, mutta maltti on tässä valttia.

Hyvinvointialue on 18 000 ihmisen työnantaja ja palautamme mieleen hyvinvointialueen strategian. Siinä linjattiin, että henkilöstön hyvinvoinnin ja osallisuuden tulee näkyä aidosti ja vahvasti. Tiedämme, että henkilöstö voi huonosti äkkijyrkissä muutoksissa ja siksi perussuomalaiset ovat asiasta huolissaan.

Emme halua olla muutaman vuoden kuluttua tilanteessa, jossa nopeat uudistukset ovat tuottaneetkin säästöjen sijaan keskeneräisyytensä vuoksi suuria lisälaskuja. Siksi kannatamme maltillisempaa vaihtoehtoa, jossa satsataan etupainotteisesti muutoksiin, ja talous saadaan toivottavasti tasapainoon kolmen vuoden tarkastelussa.

Ikäihmiset. Luonnoksessa esitetään, että hyvinvointialue vähentää tehostetun palveluasumisen pitkäaikaishoidon yksiköitä. Halutaan, että vanhukset hoidetaan kotona ja jos heitä päivystykseen päästetään, on tulevaisuudessa mummojen ja pappojen liikuttava rollaattori sutien takaisin kotiinsa mahdollisimman pian.

Kysymys kuuluu, miten vanhenevan yhteiskunnan ikäihmisten ympärivuorokautista hoitoa voidaan vähentää nykytilanteessa. Vai tarkoittaako tämä sitä, että ympärivuorokautista hoitoa annetaan nyt ihmisille, jotka eivät sitä tarvitse?

Tuettu kotona-asuminen on käytännössä tällä hetkellä osin jo lähellä heitteillejättöä. Kansalaisten palaute omaistensa kohtelusta on karua kuunneltavaa. Kotona on toki hyvä paikka kuolla, mutta emme halua olla luomassa tilannetta, jossa vanhukset jätetään kotiinsa kuolemaan.

Raahen sairaala. Raahen päivystyksen poikkeuslupa loppuu vuodenvaihteessa. Aiemmin luonnokseen oli kirjattu neljä ympärivuorokautista päivystystä. Nyt Raahe on tippunut pois. Mikäli hyvinvointialue ei kirjaa selvästi, että Raahe halutaan säilyttää, se on signaali siitä, että emme me sitä enää tarvitse.

Jos päivystys lakkaa, tarkoittaa tämä kahden osaston sulkemista. Päivystyspotilaalle liki 80 kilometrin kuljetusralli ambulanssilla Raahen ja Oulun välillä, voi olla se viimeinen matka.

Raahelaiset ammattilaiset eivät ole valmiita siirtymään töihin Ouluun. Tämä on jo testattu, kun Raahesta suljettiin synnytysosasto ja leikkaustoiminta ajettiin alas. Tilanteessa, missä hoitohenkilöstöä suorastaan rukoillaan töihin, tätä osaavaa henkilökuntaa ei pidä menettää.

Arvoisat kuulijat.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämissuunnitelma lähtee nyt lausuntokierrokselle. Asialle tulee antaa sen vaatima aika ja niin tutuksi tulleeseen kiireeseen ei voida vedota tässä. Olemme tekemässä päätöksiä, joissa epäkohtien korjaaminen jälkikäteen on toki mahdollista, mutta yksilön kohdalla se voi olla myöhäistä.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä kiittää valmistelijoita, mutta painottaa muutosmalttia.

Kiitos huomiostanne.

Voimassaolevaan järjestämissuunnitelmaan pääset tutustumaan tältä:
https://pohde.fi/wp-content/uploads/2022/11/pohde_sosiaali-_ja_terveyspalveluiden_jarjestamissuunnitelma_aluevaltuuston_hyvaksyma_24-10-2022.pdf

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa