Pohde – Palo- ja pelastustoimen järjestämissuunnitelma. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro.

Pohde – Palo- ja pelastustoimen järjestämissuunnitelma. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro. 21.11.2022.

Aluevaltuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro. 21.11.2022. Palo- ja pelastustoimen järjestämissuunnitelma

Arvoisa puheenjohtaja

Hallitus on luonut jo ennakkoon hyvinvointialueille kroonisen rahoitusvajeen. Pohde on valtion rahoituksen vankina ja kassakriisissä jo ennen aloitusta.

Kun eduskunnassa käsiteltiin, perussuomalaiset moneen kertaan toivat esille, että rahoitus on pielessä. Samaa keskustelua käytiin aluevaalien alla. Rahaa ei ollut. Eikä sitä ole vieläkään.

Me valtuutetut olemme jo saaneet maistiaisen siitä, miltä säästäminen ja sopeuttaminen tuntuu. Koska sote-uudistuksen kustannukset ovat lähteneet lapasesta heti kättelyssä, on mahdollista, että paine käpälöidä palo- ja pelastustoimen rahoitusta kasvaa. Näin ei saa käydä. Päinvastoin pelastussektorin rahoitus ja henkilöstön määrä, koulutus, toimintavalmius ja -kyky on turvattava. Paloasemien rahoitusta ei tule käyttää terveyskeskuksiin

Palo- ja pelastustoimi on vuosikausia toteuttanut kuntien niiltä vaatimia yhä uusia säästöjä ja trimmannut toimintansa aivan äärimmilleen. Kyseessä on suurella todennäköisyydellä panos-tuotos-suhteeltaan Suomen vaikuttavin ja kustannustehokkain julkinen palvelu. Totuus on, että jos sote-palveluita johdettaisiin kuten palo- ja pelastustoimea, meillä ei olisi hätäpäivää sote-palveluiden saatavuuden, vaikuttavuuden tai kustannusten kanssa.

Vuoden alussa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyy noin 400 päätoimista pelastuslaitosten työntekijää ja noin 800 sopimuspalokuntien henkilöä. Paloasemia tulee olemaan 46, joista 41:llä toimii myös sopimuspalokunta.

Varallaolojärjestelmän poistuessa pelastuslaitoksen on löydettävä sopimuspalokunnille korvaavat ja motivoivat ratkaisut, jotta paloauto lähtee edelleen liikkeelle, kuten tälläkin hetkellä. Sopimuspalokuntantalaisten panos on niin suuri, että mikään raha ei sitä korvaa, mikäli homma nyt romuttuu. On muistettava, että alueen sopimuspalokunnissa tehdään muun muassa myös erittäin tärkeää palokuntanuorisotyötä.

Pohjois-Pohjanmaa on 415 000 asukkaan alue, joka sisältää kaupunkeja, maaseutumaista asutusta, sisävesistöjä ja merta. Ambulanssin tai paloauton on tultava edelleen nopeasti. Ei saa olla niin, että apu riippuu asuinpaikasta. Pelastustoimen täytyy pysyä edelleen lähipalveluna. Turvallisuudesta ei voi enää tinkiä.

Jos pelastuslaitoksen kapasiteetti ei riitä, niin kuka sitten pelastaa?

Perussuomalaisten ryhmän kiittää valmistelijoita.

Voimassaolevaan Palo,- ja pelastuslaitoksen palvelutasopäätökseen pääset tutustumaan täältä:
https://pohde.fi/wp-content/uploads/2022/12/Pohjois-Pohjanmaan-hyvinvointialue-pelastustoimen-palvelutasopaatos-2023-hyvaksytty-aluevaltuusto-21.11.2022.pdf

 

 

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa