Itä- ja Pohjois-Suomen huippukokous 1.-2-9.2022 Sotkamo

Perussuomalaisten kokousedustajien julkilausuma.

 

Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunta kokoontui huippukokoukseen Sotkamoon kaksipäiväiseen tapahtumaan. Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukuntaan kuuluvat Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo. Kokouksen Perussuomalaiset edustajat ovat tyytyväisiä kokouksessa käytettyihin asiantuntijoiden tilannekuvan luomiseen ja alustuksiin. Alustuspuheenvuoroissa esiintyi muiden joukossa Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

 

Perussuomalaiset toivat voimakkaasti esille turvetuotannon merkityksen huoltovarmuudelle ja energian riittävyydelle. Yrittäjien asema tuotiin vahvasti esille repivissä energiaratkaisuissa. Suurpetopolitiikka nostettiin myös keskusteluun ja aiheen jatkotyöstöä tarvitaan tämän pinta-alaltaan yli puolta Suomea edustavan joukon kesken. Perussuomalaiset vaativat suupetopolitiikan pitämistä vahvana edunajamisasiana myös Itä- ja Pohjoissuomen neuvottelukuntien osalta.

 

Kokouksessa yksi painopiste oli muuttunut geopoliittinen tilanne Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Investointien saaminen alueelle on tärkeässä merkityksessä kompensoimaan Venäjä-kaupan aiheuttamaa elinvoimavajetta. Elinvoimaisuus on osa turvallisuuspolitiikkaa.

 

Saavutettavuus korostui kokouksessa. Alueiden tulee voida luottaa siihen, että lentoliikenne toimii, ratayhteyksiä kehitetään, tiestöstä pidetään huolta ja tietoliikenne toimii. Kokous huomioi Itä- ja Pohjois-Suomen muuttuneen tilanteen hyvin ja tulevat kirjaukset tulevaan hallitusohjelmaan on hyväksyttävissä ja työ hallitusohjelmaan vaikuttamisessa jatkuu Helsingissä Joulukuussa. Huippukokousvastuu siirtyi Etelä-Savoon, jossa huippukokoustetaan ensivuonna.

Edustajamme kokouksessa (vasemmalta):

Eila Aavakare, Kainuun liitto, maakuntahallituksen 1. varapuheenjohtaja

Mikko Polvinen, Kainuun liitto, maakuntavaltuuston puheenjohtaja

Sara Seppänen, Lapin liitto, maakuntavaltuuston puheenjohtaja

Saija Hyvönen, Oulun kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja

Mirka Väyrynen, Pohjois-Pohjanmaan liitto, maakuntahallituksen jäsen

Mika Antikka, Pohjois-Pohjanmaan liitto, maakuntahallituksen varajäsen

 

Kirjoitettu 4.9.2022

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa